Wilt u onze app downloaden?

Google Play

ASSYST servicesysteem Mercedes-Benz

Het ASSYST servicesysteem is het in de auto geïntegreerde onderhoudssysteem van Mercedes-Benz. Dit systeem meldt wanneer de auto onderhoud nodig heeft. Voor personenwagens is met de introductie van de Mercedes E-klasse modelserie 211 is het ASSYST systeem vernieuwd. Bij de bedrijfswagens is dit systeem vernieuwd met de komst van de Sprinter modelserie 907,910 (achterwiel aangedreven, voorwiel aangedreven).

Het nieuwe ASSYST systeem meet dynamisch de onderhoudsbehoefte van de auto. Zo kan het zijn dat de servicemelding, weergegeven op het instrumentenpaneel, het ene jaar pas naar 30.000 km verschijnt en het andere jaar al naar 20.000 km. Als de auto zwaarder belast wordt, heeft de auto eerder onderhoud nodig. Dit komt bijvoorbeeld doordat de motorolie en/of transmissie olie hogere temperaturen bereiken waardoor de olie sneller veroudert. Ook het remsysteem kan zwaarder belast zijn waardoor onderhoud eerder noodzakelijk is.

Met de komst van het nieuwe ASSYST systeem kan de technicus zich niet meer volledig beroepen op gestandaardiseerde onderhoudstabellen omdat het onderhoud met dit systeem variabel/dynamisch is. Om het onderhoud toch goed uit te voeren, werkt Mercedes met een servicecode en een werkplaatscode. Door de eerste generatie ASSYST werd de servicecode ook weergegeven. Er zijn in de basis twee servicecodes: A en B.

A: kleine beurt
B: grote beurt

Met de komst van het nieuwe ASSYST systeem is hier de werkplaatscode aan toegevoegd. De werkplaatscode geeft aan wat de specifieke onderhoudsbehoefte van de auto is.

Waar vindt u de werkplaatscode?

De werkplaatscode wordt uitgelezen in het combi-instrument. Door middel van de juiste contactstand, combi-instrument-weergave en toetsencombinatie op het stuurwiel roept u het werkplaatsmenu op. U vindt de werkplaatscode in het werkplaatsmenu van het instrumentenpaneel.

Wanneer de auto service nodig heeft, geeft de auto in het combi-instrument aan wanneer service noodzakelijk is en welke service nodig is, A of B. Door het werkplaatsmenu op te roepen wordt de werkplaatscode uitgelezen. Bijvoorbeeld: de melding Service B over 10 dagen of 1500 km verschijnt. De uitgelezen werkplaatscode is QW0N1.
 

Hoe weet ik wat de werkplaatscode betekent?

In het werkplaatsinformatiesysteem (WIS) van Mercedes-Benz wordt het serviceprogramma MSS (Maintenance Service System) geopend. Het Mercedes WIS is voor onafhankelijke autobedrijven tegen betaling beschikbaar via het B2B Connect-portaal van Mercedes Benz. 

In dit systeem moeten de kilometerstand, de servicecode en de werkplaatscode worden ingevuld. Het MSS berekent vervolgens op basis van de servicecode en de werkplaatscode de onderhoudsbehoefte en genereert een specifieke onderhoudslijst. Voor gebruikers van AutoNiveau Remote Diagnostics is het ook mogelijk om via de AutoNiveau Remote het juiste onderhoudsschema op basis van het VIN, kilometerstand, servicecode en werkplaatscode bij ons op te vragen. Door op basis van de gegenereerde lijst het onderhoud uit te voeren, krijgt de auto het onderhoud dat hij verdient. Na het uitvoeren van het onderhoud kunt u in het werkplaatsmenu de service resetten.

Bekende issues met het resetten

Zoals eerder beschreven is via het werkplaatsmenu in het instrumentenpaneel de servicebehoefte te resetten. Helaas zien we dat na het resetten van het voertuig soms een incorrecte nieuwe interval berekend wordt door het ASSYST systeem. Voor zover wij kunnen inschatten wordt dit issue veroorzaakt door software-issues in de Powertrain Control Unit (PTCU) en wordt dit niet veroorzaakt door de manier van resetten van het onderhoud.

Om de service-indicatie te herstellen moet het ASSYST systeem opnieuw geïnitialiseerd worden met de originele Mercedes-tester, Xentry. Tijdens deze herinitialisatie worden alle benodigde onderhoudsparameters opnieuw ingevuld en vervolgens de juiste service-intervallen opnieuw berekend door de PTCU.

Voor de gebruikers van AutoNiveau Remote Diagnostics kunnen wij op afstand de benodigde herinitialisatie uitvoeren zodat het voertuig met een juiste service-indicatie aan de klant afgeleverd kan worden.