Wilt u onze app downloaden?

Google Play

Hydraulisch druklager ontluchten Kia Rio met iMT (2017-)

Kia en Hyundai hebben een handgeschakelde versnellingsbak met een elektronisch aangestuurde koppeling ontwikkeld. Deze versnellingsbak heet ‘intelligent Manual Transmission’ (iMT). Het systeem maakt gebruik van clutch-by-wire. Dit houdt in dat het koppelingspedaal niet meer direct is verbonden met de koppelingsactuator. Het stuurapparaat van de versnellingsbak gebruikt het elektronische signaal van het koppelingspedaal om de hydraulische koppelingsactuator te bedienen. 

De koppeling kan door de elektronica van het voertuig worden bediend zonder dat het koppelingspedaal is ingetrapt. Dit wordt gedaan om brandstof te besparen. Bijvoorbeeld tijdens het het uitrollen naar een verkeerslicht. De motor kan nu worden afgeschakeld zonder dat de bestuurder het koppelingspedaal bediend.

In sommige situaties is het noodzakelijk om het hydraulische systeem van de iMT-transmissie te ontluchten. Het ontluchten moet bijvoorbeeld worden uitgevoerd nadat er is gewerkt aan één van de hydraulische componenten. Hiervoor is een diagnosetester nodig. AutoNiveau kan je op afstand helpen bij het ontluchten van het hydraulische systeem.