Wilt u onze app downloaden?

Google Play

Invoering SERMI in Nederland uitgesteld

De invoering van SERMI, het certificaat dat (bedrijfs)auto-, (ruit)schadeherstel- en camperbedrijven nodig hebben om te mogen sleutelen aan, of programmeren van, onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie, is uitgesteld tot een later moment dit jaar.

Volgens Europese regelgeving zou de Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information (SERMI) op 1 augustus van kracht worden. Omdat er op dit moment nog onvoldoende keuringsinstanties beschikbaar zijn die zorgen voor uitgifte van de SERMI-certificaten, is gekozen voor een getrapte uitrol op een later moment. Wat de nieuwe datum in ons land wordt, zal binnenkort worden bekendgemaakt.
Totdat SERMI in ons land is ingevoerd, blijft de oude situatie van toepassing. Om toegang te krijgen tot antidiefstalelementen in bijvoorbeeld auto's, kloppen ondernemers die meerdere merken repareren, nu nog aan bij de fabrikant.

Getrapte introductie

Niet alle landen in Europa zijn even ver met de aanstelling van keuringsinstanties; daarom is gekozen voor een gefaseerde uitrol van SERMI vanaf 1 oktober (Zweden), waarbij de landen die het verst zijn als eerste zullen volgen. Andere startdata zijn 1 december, 1 februari, 1 april en 1 juni 2024. De specifieke data die passen bij deze fasering zullen elke twee maanden worden bijgewerkt op www.vehiclesermi.eu.

Eén certificaat vervangt losse certificaten

Het SERMI-certificaat vervangt alle losse merkspecifieke antidiefstal gerelateerde certificaten van fabrikanten. Ondernemers die reparaties aan meerdere merken uitvoeren, moeten nu nog aparte antidiefstalcertificaten aanvragen bij de betreffende fabrikanten en importeurs, Al die losse aanvragen kosten bedrijven veel geld en tijd. De Europese Unie heeft fabrikanten en autobedrijven daarom middels nieuwe wetgeving opgedragen om de losse certificeringen te vervangen door één Europees antidiefstalcertificaat.

Bron: BOVAG