Wilt u onze app downloaden?

Google Play

Mondkapjesplicht: wat betekent dat voor het autobedrijf?

Vanaf 1 december 2020, geldt een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Wat betekent dat voor het autobedrijf? 

Is mijn bedrijf publieke binnenruimte?

Winkels vallen onder de publieke binnenruimtes. Showrooms, shops van een tankstation of verkoopgedeeltes binnen het bedrijf dus ook. Kortom: mondkapjes zijn hier verplicht.

Op kantoor

Als medewerkers een vaste zitplaats hebben is een mondkapje niet verplicht. Kortom: het mondkapje mag af wanneer mensen aan de balie, een bureau of vergadertafel zitten. Bij verplaatsing naar een andere ruimte, of bijvoorbeeld op weg naar het toilet, moet het mondkapje weer op.

In de werkplaats

Als de werkplaats niet toegankelijk is voor klanten geldt deze niet als publieke binnenruimte. De mondkapjesplicht geldt hier dus niet.
Bij bepaalde werkzaamheden is het lastig om voldoende afstand te bewaren. In dat geval kun je bijvoorbeeld folie of schermen plaatsen tussen de bruggen. Moeten medewerkers binnen anderhalve meter van elkaar werken, dan kunnen zij extra persoonlijke beschermende middelen gebruiken zoals mondkapjes en handschoenen.

Niet alles is een mondkapje

De nieuwe, tijdelijke wet stelt ook eisen aan het mondkapje. Dit moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan.
Een spatscherm voor het gezicht bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten, worden uitgezonderd van de verplichting.
De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Schriftelijk bewijs is daarvoor niet nodig.

Geldt drie maanden

De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, waar de mondkapjesplicht onder valt, geldt in eerste instantie tot 1 maart maar kan daarna eventueel verlengd worden. De website van de Rijksoverheid biedt hierover meer informatie.

Hulpmiddelen

Brancheorganisatie Bovag heeft, naast bovenstaande inventarisatie, een aantal hulpmiddelen gemaakt, waaronder posters over het dragen van mondkapjes en checklists voor klantenregistratie. Die kun je hier downloaden.

(Bron: AMT)

Bestel uw beschermingsmiddelen door hier te klikken